UTTS Nedir?

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), Türkiye’de akaryakıt tüketimini dijitalleştirerek şeffaflık, güvenlik ve verimlilik sağlamayı amaçlayan bir sistemdir. Araçların yakıt alımlarını otomatik olarak takip eden UTTS, özellikle işletmeler ve filo yöneticileri için önemli bir avantaj sunar. Bu sistem sayesinde yakıt tüketimi kolayca izlenebilir, kayıt dışı işlemler önlenir ve vergi uyumu sağlanır.

 

UTTS Başvuru | Yakıt Tasarrufu için Hemen Formu Doldurun
utts nasil calisir e1730818414710 | Taşıt Tanıma

UTTS Nasıl Çalışır?

UTTS, araçlara monte edilen Taşıt Tanıma Birimi (TTB) ve akaryakıt istasyonlarına kurulan Taşıt Tanıma Okuyucuları (TTO) sayesinde çalışır. Araç, istasyona geldiğinde TTB otomatik olarak TTO ile iletişim kurar ve aracın yakıt alım bilgileri sisteme anında kaydedilir. Bu süreç, manuel plaka girişini ortadan kaldırarak işlemleri hızlı, hatasız ve güvenilir bir hale getirir.

UTTS'nin Kapsamı

UTTS, Türkiye genelinde tüm akaryakıt istasyonlarında ve şirket araçları dahil olmak üzere her türlü motorlu taşıt için uygulanabilir. Tüm kamu kurumları, özel şirketler ve tüzel kişilikler, sahip oldukları veya kiraladıkları araçları sisteme kaydetmekle yükümlüdür.

UTTS Blog | Taşıt Tanıma ve Yakıt Tasarrufu Rehberi
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi

4 Adımda Tüm Süreç

process 1 | Taşıt Tanıma
Başvuru ve Kayıt

UTTS’ye katılmak için başvuru formunu doldurun. Sistemimize kayıt işlemi kolay ve hızlı bir şekilde tamamlanır.

process03 | Taşıt Tanıma
Araç Tanımlama ve TTB Montajı

Araçlarınıza Taşıt Tanıma Birimi (TTB) montajı yapılır. Bu birimler, araçlarınızın dijital kimliği olarak görev yapar.

process02 | Taşıt Tanıma
Sistem Entegrasyonu

Akaryakıt istasyonlarına kurulan Taşıt Tanıma Okuyucuları (TTO) ile sistem entegrasyonu sağlanır. Bu sayede tüm işlemler sorunsuz şekilde kayıt altına alınır.

process01 | Taşıt Tanıma
Aktif Kullanım ve Raporlama

Araçlarınız UTTS’ye tam olarak entegre edildikten sonra yakıt alımlarınızı yönetebilir, tüketimi izleyebilir ve düzenli raporlar alarak kolayca kontrol edebilirsiniz.

UTTS’ye Nasıl Başvurulur?

UTTS’ye katılmak oldukça kolaydır. Başvuru formunu doldurarak aracınızı UTTS’ye kayıt ettirebilir ve şeffaf, güvenilir akaryakıt yönetim sisteminin avantajlarından yararlanmaya başlayabilirsiniz.

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Hakkında

Sıkça Sorulan Sorular

Bu alanda en sık sorulan soruları ve bunların cevaplarını bir araya topladık.

Güvenlikle ilgili herhangi bir sorun yaşamanız durumunda, UTTS müşteri destek hattımıza başvurabilirsiniz. Sistemlerin güvenliği düzenli olarak güncellenir ve olası sorunlar için teknik destek sağlanır.

Evet, UTTS ve TTS cihazları, alanında uzman kişiler tarafından monte edilir ve güvenli bir şekilde araca entegre edilir. Montaj işlemi araç performansına zarar vermez ve güvenli bir şekilde tamamlanır.

UTTS, kullanıcı panelinizden günlük, haftalık ve aylık raporlar almanızı sağlar. Bu sayede, tüm yakıt tüketimini ve maliyetleri detaylı olarak izleyebilirsiniz.

UTTS, işletmelerin yakıt giderlerini düzenli olarak takip etmelerini, maliyetleri kontrol altında tutmalarını ve vergi avantajlarından yararlanmalarını sağlar.

Montaj ve kullanım maliyetleri, araç türüne ve hizmet sağlayıcıya göre değişiklik gösterebilir. Ücretlendirme hakkında detaylı bilgi için başvuru esnasında bilgi alabilirsiniz.

UTTS montajı genellikle araç başına 30 dakika ile 1 saat arasında sürer ve yetkili servis noktalarında yapılır.

Başvurunuz Başarıyla Alındı! 🎉

Başvurunuz için teşekkür ederiz! Ekibimiz başvurunuzu inceleyip 24 saat içinde sizinle iletişime geçecek.

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliğinin Kapsamı Genişletildi

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliğinde değişiklik yapılmasına ilişkin tebliğ Resmi Gazete ‘de yayımlandı. Kapsamı genişletilen 21 Eylül 2024 tarihli 32669 sayılı UTTS Tebliğine göre,  1 Temmuz 2025 tarihinden itibaren trafiğe kayıt olacak araçlara da TTB taktırma zorunluluğu getirilmiştir.

06/06/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanlara kayıt ve tescil işlemini takip eden bir ay içerisinde, bu kapsamdaki taşıtlarda Taşıt Tanıma Sistemi kullanan bireysel taşıtlara da 30/6/2025 tarihine kadar TTB takılma zorunluluğu getirilmiştir.

Akaryakıt Dağıtım Şirketleri tarafından sağlanan Taşıt Tanıma Sistemi kullanılan, kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dâhil olan ve işte kullanılan taşıtlara TTB taktırma zorunluluğu ile akaryakıt istasyonlarındaki en az bir pompa ünitesinin tabanca aparatları üzerine 31 Aralık 2024’e kadar TTO taktırılması zorunluluğu kapsamında da bir değişiklik yapılmamıştır.

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dâhil olan ve işte kullanılan taşıtların kullanılması sırasında akaryakıt istasyonlarında yapılan satışlarda, taşıt plaka bilgisinin elle girişine olanak vermeksizin, yeni nesil akaryakıt pompa ödeme kaydedici cihazlarına (YN Pompa ÖKC) otomatik olarak gönderilmesini sağlayacaktır.